Muiderzand, week 1-2019

Zaterdag 29-12 Muiderzand We waren laat met opstaan maar daarna zijn we al snel reisvaardig en klaar om naar Oldeberkoop te rijden. Op een halfuur van mijn moeder vandaan horen we dat neef Frank en Jacqueline ook naar haar onderweg zijn. Normaliter plannen we het zo in de familie dat iedereen die haar kant op gaat op andere dagen komt zodat mijn moeder zo vaak mogelijk bezoek krijgt. Dat werkt perfect maar vandaag zal ze dus vier gasten krijgen in plaats van twee. Wij komen als eerste aan en treffen haar zoals meestal, in opgewekte stemming. Al snel buig ik me over de rvs-omlijsting van de afzuigkap. Dick en Agnes hebben een nieuwe afzuigkap gekocht en opgehangen maar kwamen niet meer aan de afwerking toe. Ik heb mijn draadloze haakse slijper mee met een dunne slijpschijf en nog wat gereedschap. Onderweg kocht ik een paar steenboortjes. Op een boot heb je die niet, en degene die ik tien jaar geleden misschien nog had, zijn ondertussen allang verroest. Als wat later Frank en Jacqueline komen, maken we het eerst gezellig rond de tafel, met moeder in het midden. Ze is dol op Frank en Jacqueline en dat ze alles niet zo goed meer kan volgen vindt ze niet erg, als ze er maar bij is. Tegen etenstijd ga ik toch maar weer aan de gang met de afzuigkap, anders zou het alsnog laat worden. Het lukt verder prima en na het eten is moeder doodop en taaien wij weer af. 

Zondag 30-12 Het is weer weekend en de stuurboord kachel doet het vanmorgen niet meer. Die dingen zijn niet bepaald storingsvrij. Terwijl de bakboord kachel zijn best doet om de boot warm te stoken, kijk ik brandstof en stroom van de kachel na. Daar lijkt niets aan te mankeren dus haal ik hem maar weer van zijn plek. Vannacht deed hij het al niet en vanmorgen valt hij al heel snel in storing, nog voordat hij aan het voorgloeien gaat. Ik maak hem open en check de voorgloeiplug. Een soort bougie: een keramiek staafje met een gloeidraad eromheen. Die gloeidraad moet de diesel verhitten die ermee (via een verdelerzeefje) in aanraking komt. Er zit een soort aangebakken roet op en als ik dat eraf haal met een mini staalborsteltje, ontdek ik dat de gloeidraad is gebroken. Vorig jaar heb ik zo’n gloeiplug vervangen, of eigenlijk deed dat bedrijf in Groningen dat, maar die moet ik nog hebben. Volgens mij mankeerde er toen niks aan en later heb ik bij de verschillende kachel operaties telkens de gloeiplug terug geplaatst en die zagen er gebruikt maar niet anders uit dan degene die ik nog moet hebben. Het weer opzoeken van dat ding duurt langer dan hem inbouwen, maar dan doet die kachel het weer. 

Maandag 31-12 Ik had helemaal niet opgeschreven dat Arne vrijdag zijn winkelpand aan de Utrechtse Oudegracht van ons gekocht heeft. Toch wel een dingetje want inmiddels is de derde generatie Kolman in het bezit gekomen van dat adres. Hij was al vele jaren eerder eigenaar geworden van de zaak. Het is vandaag oudjaarsdag en Joris heeft gevraagd of hij onze auto mag lenen om naar een feest in Oosterhout te rijden. Als ik hem ‘s middags op ga halen van het station hier vlakbij, ontdek ik dat onze deur naar de cockpit nog op slot zit. We zijn nog niet buiten geweest op dat moment.

Dinsdag 1 januari. Vannacht hebben we bovenop de boot gestaan om het vuurwerk om ons heen te bekijken. Voor het eerst sinds jaren (sinds Sydney Australië) is er weer eens een hoop vuurwerk te zien voor ons. Achter ons is het van Almere te zien, voor ons zien we over het water heen al het siervuurwerk van Huizen, Muiden, IJmere, IJburg en Amsterdam. Dat van Amsterdam is wat vaag maar toch best goed te zien. We zijn genoeglijk met zijn tweetjes en op de haven kan ik verder niemand ontdekken. We kijken naar Marc-Marie en na het vuurwerk kijken we in de herhaling naar Guido. De volgende ochtend wordt het laat. Net na twaalven komt Joris de auto terugbrengen en we eten samen een oliebol en ik laat hem zien wat we nog willen veranderen aan het schetsontwerp van de architect. 

Woensdag 2 januari. Vanmorgen rijden we naar ons administratiekantoor in Hoevelaken voor wat advies en Monique is de eerste die er dit jaar haar boekhouding inlevert. Het kan natuurlijk zijn dat hij al andere via internet binnenkreeg maar wij zijn er in ieder geval heel vroeg bij dit jaar. Met nieuwe inzichten van Koos rijden we daarna richting Vianen want daar zit een enorme groothandel voor vloeren van natuursteen of keramiek. Het goeie van dat bedrijf is dat de enorme hal overal stukjes vloer heeft van de tegels die ze verkopen. Hier en daar zie ik prijzen en na een grove, snelle calculatie bereken ik dat die vloer van ons huis nog een serieuze grap gaat worden. Toch kijken we eerst maar na wat wij het mooist vinden en daar schrijven we de nummers van op, op een formulier wat we meteen bij de ingang kregen. Uiteindelijk blijkt het dan toch wel mee te vallen, al komt er nog een aardig bedrag aan legkasten bij. Onze 1ste keus valt op hardsteen uit Vietnam. We hebben verschillende mogelijkheden uitgezocht maar die eerste keuze blijkt een van de goedkopere opties, dus dat maakt het makkelijk. Met legkosten erbij telt het evengoed nog behoorlijk op. Het nadeel van een groot huis. 

Donderdag 3 januari. Vanmorgen ben ik bezig op de beurs en in het begin lukt het aardig. Net als ik een mooi beetje heb verdient loopt het helemaal verkeerd en later ben ik blij dat ik zonder kleerscheuren van de beurs afkom. In Hilversum heeft Erick van het keukenbedrijf waar we waren de keuken getekend die we samen hadden bedacht. Het zijn prachtige computer tekeningen maar ik ben er nog niet van overtuigd dat het de onze moet worden. Daar moeten we nog eens over nadenken en die tijd hebben we gelukkig nog wel. De rest van de middag hebben we het over de badkamer want daar moet ook het een en ander aan gesleuteld worden. Naar aanleiding van de computer animatie die hij stuurde hadden we al gezien dat de badkamer die in het schetsontwerp van ons huis staat, eigenlijk te klein is. We willen gewoon lekker veel ruimte daar en dus heb ik de architect gemaild dat we graag nog eens een stel dingen willen doorpraten. Handig als je je huis aan je badkamer kunt aanpassen. 

Vrijdag 4 januari. Op de beurs loopt het helemaal fout, ik had toch beter kunnen wachten tot volgende week. Er zijn een paar rare dingen gaande in de US die een hoop invloed hebben op de markten. Hopelijk stabiliseert de boel volgende week weer een beetje want nu kan ik het niet goed doen. Verder hebben we een rustige dag en we kijken een show van Bert visser af. Vinden we heel leuk maar als het klaar is voelt het alsof we eindelijk weer kunnen ontspannen. De man is immers nogal druk. 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.