6 november 2018 Enkhuizen

De zon schijnt en er is amper wind, het is gewoon heel aangenaam weer vanmorgen. Na verloop van tijd ga ik naar buiten met handschoenen aan en een hamer, om te beginnen met de steiger die nog aan stuurboord staat. Ruud vertelde me gisteren dat ze vandaag zouden komen om hem af te breken, dus in afwachting van, begin ik er maar vast mee. Het is een beetje riskant omdat hij dicht op de romp staat. Die buizen zijn tamelijk zwaar en er moet er niet een afzwaaien richting romp.

Voorzichtig haal ik de achterste twee delen van een meter of drie, uit elkaar. Eerst de bovenste dwarsliggers, dan de lange en dan de onderste en de staanders, stuk voor stuk. Verder ga ik niet omdat er op de volgende stukken ook een steigerdeel boven langs de boot hangt en het risico dat zo’n deel afzwaait richting romp is me te groot, zo licht zijn ze niet, het is geen aluminium steiger. Expres trouwens, want deze is zwaarder en heeft derhalve minder last van de wind. 

Van de op de straat liggende delen snijd ik het gebruikte tape weg en op dat moment komen Ruud en Rian aanrijden. Rian heeft spullen bij zich om de laatste plekjes achterop bij te werken en dat is wat hij gaat doen. Ruud en ik breken de rest van de steiger af. Met z’n tweeën gaat het een stuk vlotter. We leggen alle onderdelen op het aanhangertje dat Ruud meebracht. Hij rijdt het steigermateriaal naar zijn bedrijfsloods en ik ga naar het toilet en als we beide terug zijn gaan we met oplosmiddelen aan de gang.

De tenten die voor het spuiten werden gebruikt waren aan alle kanten met tape vastgeplakt. Aan de steigers, maar ook aan de boot. Die tape heeft veel lijmresten achtergelaten en dat zijn we gaan verwijderen. We gebruiken een oplosmiddel van het schildersbedrijf maar die is behoorlijk mild en we moeten veel en stevig poetsen om de resten weg te krijgen. Als het spul van Ruud op is, het was een restje, zoek ik tussen mijn middeltjes wat ik zelf heb op dat vlak en uiteindelijk vind ik iets wat werkt als een tierelier. Het gaat echt tien keer sneller en is nog steeds mild voor de bootlak. Ruud ging naar huis toen zijn spul op was, om het morgen af te maken. Dat zal niet nodig zijn de, boot ziet er prachtig uit.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.