5 november 2018 Enkhuizen

Vanmorgen loop ik naar de bedrijfsloods van de de Gier en  daar zoek ik Diana de Gier even op, op kantoor. Morgen of overmorgen zal onze boot helemaal klaar zijn voor zover het de klussen van de Gier en de Groot betreft. Vandaar dat ik even de planning wil bespreken. Donderdag zou de boot te water kunnen worden gelaten en dan misschien zaterdag of maandag de mast erop. Diana gaat het weer met Henk bespreken en ik loop naar Ruud om het ook met hem kort te sluiten.

Ruud vraagt meteen als ik zijn loods binnenloop of ik ook koffie wil en we lopen naar boven, naar zijn kantoor. Het hangt er vol met foto’s van superjachten waar hij en zijn medewerkers aan hebben gewerkt. Hij is een graag geziene onderaannemer bij Feadship en dat is een van de grootste superjachtbouwers van Nederland. Op dit moment liggen zijn twee hallen vol met een paar jachten van 25 meter en meer lang en die houden hem komende winter bezig. 

Komend voorjaar krijgt hij een ‘mast’ binnen van een 75 m lang jacht dat nog in aanbouw is. Dat is geen zeilboot maar de mast is in dit geval een tien meter lang gevaarte met een paar plateau’s en vleugels erop en daar komen de satellietontvangers en radars en allerhande apparatuur op te staan. Dat is dan nog een kaal ding van aluminium en daar zullen ze maanden werk aan hebben bij de Groot om het helemaal af en netjes te krijgen. Dat is vooral heel veel plamuur- en schuurwerk. 

Bij ons kruip ik in de vensterbanken, onder de ramen aan de voorkant om er een scheurtje tussen verfwerk en fineer dicht te kitten. Het fineer heeft last gehad van zonlicht en hitte en is iets gekrompen. Door het krimpnaadje dicht te kitten kunnen we het randje opnieuw netjes verven en hopelijk kan het wat meer verdragen met die kit ertussen. Het is lastig werken omdat het raam er vlak boven het fineer zit en ik kan me er niet omdraaien of zelfs maar mijn linkerarm bijtrekken om de rechter bij te staan. Je zou er claustrofobisch van worden. Maar het lukt wel en ook netjes. Straks moet het nog een keer, lastig als we het met een klein kwastje gaan verven. Morgen gaat de steiger weg en zijn we weer een stapje verder. 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.