10 oktober 2018 Enkhuizen

Gisteravond hebben we onszelf een goed glas wijn ingeschonkende Halve Maen tegen de opkomende zon en getoost op de verjaardag van Monique. Dat was om twaalf uur en ik weet niet meer waarom maar op een gegeven moment liep ik naar buiten en daar meerde in het donker een groot dwarsgetuigd schip af. Pal naast ons gleed het gevaarte met al zijn masten, ra’s en lijnen zachtjes naar de kant.  De eerste paar seconden had ik het gevoel alsof ik zomaar een paar eeuwen terug in de tijd was gestapt. De revival van de gouden eeuw. 

Gauw klom ik naar beneden om een lijn aan te pakken. Een lijntje van vijf centimeter dik en ik legde hem om de bolder van de kade. Zo ook met twee lijnen vanaf de achterkant van het schip. Ze waren die middag uit het dok in Den Helder gekomen en meteen terug op weg gegaan naar Hoorn waar het schip, de Halve Maen, hoort bij het varend erfgoed. Dan ontwaar ik Bram, de schipper van het gevaarte en we kennen hem. Hij is de eigenaar van de watertaxi’s in Hoorn. De sloep die achter ons ligt is van hem. 

De bemanning stapt aan wal en is blij dat ze er zijn. Ondanks het late uur hebben ze alle tijd om een praatje te maken en uiteindelijk belanden we bij hen ergens onderin de Halve Maen. Het zijn op één na allemaal vrijwilligers of semi, dat werd ons niet helemaal duidelijk, maar ze houden het schip in de vaart en zijn regelmatig met het schip en gasten op het Markermeer of IJsselmeer te vinden. Het is goed toeven op de Halve Maen en Tom, van de hal achter ons, is ook van de partij. Bram weet misschien nog een goede plek voor ons om te overwinteren. 

Vandaag zijn de schilders met drie man aan het werk, Rian is bezig met de bakboord romp, Quinten haalt het plastic weg en Ruud (zelf) versterkt de steiger aan stuurboord door hem drie keer zo breed te maken. We hebben in overleg besloten om de bakboord ramen toch maar eerst uit de romp te halen, voordat ze gaan schuren en spuiten. Ze zitten gekit, dus misschien ontstaat er bij het loshalen wat lakschade in de oude lak maar dat is eenvoudiger gerepareerd dan de eventueel toekomstige schade van zakkers. Die waren juist langs de raamranden ontstaan aan stuurboord. 

Na de koffie rijden we naar Hoorn. We parkeren de auto nabij het centrum en daarvandaan wandelen weHoorn, historie en veel boten door het oude centrum. Er is van alles te zien en te bekijken en rond half twee bestellen we ergens (bij broodje van Jan) een lekkere lunch. We hebben wel items op onze verlanglijstjes staan maar helemaal geen haast om iets aan te schaffen. Een beetje rondkijken is ook leuk. Iets kopen kan altijd. Ik trek Monique een keukenwinkel binnen omdat we daar ook over na kunnen gaan denken. Het duurt nog even maar alvast een beetje rondneuzen is ook leuk.

De Halve Maen moest vandaag om twaalf uur weer present zijn op haar plek in Hoorn omdat er excursies door het schip staan geplant en we zoeken haar even op bij het varend museum van Hoorn. We kijken er de historie van het schip nog eens na in het bijbehorende centrum maar zien de mensen die haar vandaag hier hebben gebracht niet meer. Vanmorgen vroeg heb ik ze nog de lijnen losgegooid en uitgezwaaid, dus geeft het niets dat we ze niet meer zien. 

We lopen nog wat door het centrum en drinken een glas op een aangenaam gelegen drukke plek waarna we terug naar de auto lopen. We rijden naar de baai waar mogelijk een ligplaats is voor ons. We willen ook hier veel huizen aan het watereven bekijken wat ons is aangeboden, voordat we er ja op zeggen. Het gaat om een, nu lege, steiger in een kleine kom waar een restaurant is met een kleine haven en een duikcentrum met horeca gedeelte. In de zomer ligt de eigenaar of uitbater daar zelf, wonend op een groot schip. In de winter heeft hij een andere plek, wat beschutter en meer onder de mensen. We zouden er wellicht gratis kunnen liggen omdat die man eigenlijk wel een beetje sociale controle wil rondom zijn uitspanningen. Ofschoon het een eindje buiten de bewoonde kom is, zou het er voor ons juist dichter bij steiger, auto en voorzieningen zijn dan onze voorgenomen opties in de buurt van Almere. Wie weet…

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.