9 oktober 2018 Enkhuizen

Eerst horen we dat Theo aan de gang is met de kielen. Hij slijpt het teveel aan epoxy netjes glad endat ziet er bemoedigend uit strokend. Daarna is hij aan de gang gegaan met epoxyplamuur om het strak af te werken. Het zal nog een keer moeten worden geschuurd maar dan kan de antifouling erop zo te zien. Dan zijn de kielen gerepareerd en kunnen we dat hoofdstuk afsluiten. Na een tijdje alleen het geslijp van Theo met zijn haakse slijper te hebben gehoord, horen we ook stemmen. De mannen van de Groot zijn er weer. 

Dit weekend en gisteren hebben ze niks aan het spuitwerk van de stuurboord romp gedaan en dat komt vooral omdat de blanke spuitlak van de laatste twee lagen moest uitharden. Pas nadat het goed hard is kan er gepolijst worden op de zakkers. Ik dacht al dat dat de te bewandelen weg was. De basis, de kleur, was prima gegaan met spuiten, de zakkers zitten in de blanke aflak lagen, en dat kan gepolijst worden. Eén van de mannen gaat aan het werk om de binnenste tent van plastic weg te halen. 

Ze hebben ook meer steigermateriaal bij zich. Dat zetten ze nu nog even in de hal van de Gier maar morgen, als ze met het dikke plastic van stuurboord, een tent aan bakboord gaan maken, bouwen ze een dubbele steiger in de breedte naast degene die er al staat. De wind waait veel vaker uit die hoek en met de verbreding kunnen ze makkelijk gewicht op de buitenste steiger aanbrengen, zodat hij beter weerstand kan bieden aan die wind. 

Het is weer mooi zonnig weer en ik ga aan de gang met de rand van de tafel buiten. Die moet geschuurd en nog een beetje geplamuurd. De bovenkant van die tafel is van witte kunststof, een laag van ongeveer mooi afgewerkte buitentafeldrie millimeter. Eerst maak ik die zo goed mogelijk schoon met terpentine en een lap onder de schuurmachine. Zodra het vuil eraf is ga ik schuren met korrel 320. Alle krasjes en krassen verdwijnen en een wat groezelig uiterlijk wordt weer sneeuwwit. Dat groezelige was ons helemaal niet opgevallen, pas na een stukje polijsten zien we dat dat veel witter is. Na een half uurtje is het helemaal ongerept wit geworden. 

Als het schuren klaar is geef ik die delen van het tafelblad die nog een tweede laag moeten hebben, hun deel. Overigens heb ik voor het vervenop de maxi-stand eerst nog de holtes van de scharnieren iets dieper weg gebeiteld. Ze (de scharnieren) staken tot nu toe nog iets boven het tafelblad uit omdat ik dit voorjaar nog niet wist of ik er misschien nog een fineerlaag op zou plakken. De verf die erop komt is natuurlijk niet zo dik. Inmiddels ligt het een en ander te drogen in de salon. Morgen gaan we naar Hoorn, om wat te shoppen en wellicht zet ik dan donderdag de tafel weer in elkaar en op zijn plek. 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.