26 september 2018 Enkhuizen

Het waaide behoorlijk gisteren en dat is tijdens dea wonderful day nacht zo gebleven. De tent die eergisteren rondom de steiger en de sb zijkant van de boot is gebouwd, ging flink tekeer en maakte herrie. Derek slaapt aan die kant en we hadden met hem te doen. Voor het eerst sinds hij hier is, is hij dan ook bijtijds op. Eerder dan wij, want aan stuurboord horen we al dat geklapper van het plastic nauwelijks. Bij de supermarkt hadden we eieren en spek gekocht want we wilden een ‘continental breakfast’ maken.

Wij zijn dus later vanmorgen en volgens plan bakt Derek de eieren en spek. Het smaakt uitstekend, wie houdt er niet van gebakken eieren en vooral de gebakken spek!bij de kruidenier Altijd wanneer ik dat ruik voel ik medelijden met een groot aantal gelovigen die er niet aan mogen komen van hun voorgangers. Nou wij dus wel en we laten het ons goed smaken. Niet al te lang na het ontbijt stappen we in de auto om naar de grote parking in Enkhuizen te rijden. Daarvandaan lopen we door het stadje naar het museum. Lang geleden waren we er ook en ik heb er goede herinneringen aan.

Het bevindt zich in een paar prachtig bewaarde gebouwen uit de zestiende eeuw en dat is op zich al interessant voor eenoud-Hollandse spellen Canadees/ Nieuw Zeelander als Derek. Veel van het getoonde in het museum gaat over de handel en de visvangst van vroeger en dat is leuk om te zien. Wat mij betreft interessanter dan de klederdracht van vroeger. Vooral de mooie verzameling van schepen en scheepsmodellen krijgt onze aandacht. Na een uur of twee lopen we door naar het open lucht gedeelte van het museum. In de zon want behalve winderig is het ook mooi weer.

Het open lucht museum is eigenlijk nog een stuk leuker om te zien, dan het andere gedeelte omdat je alles zo goed kunt bekijken. Er zijn een hoop vrijwilligersallerlei soorten appels en peren (denk ik) die verschillende oude ambachten uitoefenen op de manier zoals dat ongeveer rond 1900 gebeurde. Met een aantal van die mensen hebben we leuke gesprekjes, ze zijn stuk voor stuk maar al te bereid om hun kennis te delen, maar ook nieuwsgierig naar waar onze interesse vandaan komt. Ik herinner me bij een stel rietvlechtende dames opeens dat wij in de wasserij ook gevlochten manden hadden om de was in te doen. Dat was toen ik nog een kind was, maar door het te zien komen de beelden uit mijn geheugen weerde wasserij van vroeger tot leven. Eens in de zoveel tijd kwam er iemand die dan bij ons in de kelder de manden weer ging herstellen en die maakte steevast ook weer een paar nieuwe. In de stoomwasserij zien we onze oude stoomketel weer in actie. Het apparaat moest lang geleden vervangen worden en we ruilden hem in toen er een nieuwe ketel kwam. De heer Kuipers van het gelijknamige bedrijf sprot en haring rokenheeft onze oude ketel, die daarvoor al een leven achter de rug had als scheepsketel, aan dit museum gedoneerd. Daar staat hij tot op de dag van vandaag nog steeds stoom te maken. Bij de touwslagerij maakt de man die er mee werkt en het proces laat zien, een springtouw met onze hulp en we vertellen over onze ervaringen met de mensen in Fiji die touw van kokosvezels maakten. Met de ferry van het museum varen we het stukje naar het station waar onze auto in de buurt staat. Een erg geslaagde dag.

One Response to “26 september 2018 Enkhuizen”

  1. Ria says:

    Leuk dat jullie zo genoten hebben van het Zuiderzeemuseum! Wij onlangs ook met dochter en kleinzoon! Hadden geeneens meer tijd voor het binnengebeuren, waren alleen in het openlucht gedeelte geweest. Echt geweldig vonden wij het ook.
    Dikke knuffel, Jan Joep en Ria

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.