23 september 2018 Enkhuizen

Na de harde wind van afgelopen dagen, is het vannacht heerlijk rustig geweest en we zijn laat metplaying the internet opstaan. Geheel volgens de voorspellingen regent het sinds vroeg vanmorgen en het blijft druilerig. We hebben een lang, uitgebreid zondagmorgen ontbijt. Gisteren bedachten we al dat we vandaag niks gingen ondernemen en fanatiek houden we ons daar aan. Omdat de bedrijfshallen van De Gier gesloten zijn op zondag, rijden we tegen koffietijd naar de Mac Donalds hier voor koffie en een toilet bezoek.

Er is zoveel om over bij te praten en herinneringen op te halen dat we het prima naar onze zin hebben. Het regent de godganse dag en tussen de bedrijven door (bij wijze van spreken) vangt Monique nog een hoop water op wat ze ook nog allemaal door een filter gooit. We kunnen doordeweeks  makkelijk water uit de bedrijfshal halen maar dat is gechloreerd kraanwater en dat heb ik liever niet in de tank van de boot. Onze watermaker moet namelijk één keer per week gespoeld worden (vanuit de tank) en daar mag absoluut geen chloor doorheen, dat zou het osmosefilter waardeloos maken. 

Er zit wel een carbonfilter voor dat alle chloor eruit zou moeten halen maar als het niet nodig is, neem ik het risico liever niet. Je kunt namelijk nergens aan zien of de kool nog actief genoeg is of niet. Men zegt dat zo’n filter een half jaar lang goed blijft en ik heb gehoord van mensen dat ze hem pas na een jaar vervangen, maar aangezien Monique zo’n hobbyist is wat betreft het water vangen, kunnen we het ook wel zonder kraanwater stellen. De vangst van vandaag en eergisteren is goed voor meer dan tweehonderd liter prima water en zoveel koffie en thee drinken we niet. We douchen vooralsnog in de bedrijfshal van De Gier. 

Derek heeft ons verwend met twee flessen echt goede wijn (Haute Medoc) en Monique verwent ons drieën met allerlei heerlijkheden uit de kombuis. Vanillevla met half zachte roomijs bijvoorbeeld. Dat nagerecht alleen is al iets om voor thuis te blijven. Slagroom-vanillevla is bijna nergens op de wereld te koop, behalve hier en misschien in Nieuw Zeeland. Ondanks de regen hebben we boten voorbij zien komen met hun gennaker of spinnaker op en we verbazen ons over wat mensen bezielt om met dit weer te gaan zeilen. Wij kijken er liever na vanuit onze goed verwarmde salon, hoog en droog op de loswal. 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.