20 september 2018 Enkhuizen

Dimitri is al een tijdje bezig als wij ons in de salon vertonen. Hij staat buiten aan de romp te werken en het maakt voor hem of voor ons niks uit dat hij bezig is, maar wij waren tamelijk laat in ieder geval. Na het lezen van het nieuws pak ik de onderdelen van de bypass en ga de schroefdraden ervan schoonmaken. Er zitten resten loctite aan en met een klein staalborsteltje schrob ik die er vanaf. Als de onderdelen schoon schroefdraad hebben ga ik met nieuwe loctite en de onderdelen naar het achterste ruim aan stuurboord, waar de bypass hoort te zitten. 

Een voor één zet ik het systeempje weer in elkaar, met de nieuwe kraan als middelpunt. Ik had eergisteren speciale houten pluggen gemaakt om de leidingen mee af te dichten, zodat niet alle hydraulische olie uit het systeem zou lekken maar al doende heb ik wel ongeveer 150cc verloren denk ik. Als de kraan strak tussen de twee leidingen is aangesloten draai ik hem open zodat ik de beide roeren goed in lijn kan stellen. Voordat ik dat doe moet de verloren olie wel eerst worden bijgevuld. Er zit om de as van het stuurwiel een soort cilinder waar dat moet gebeuren middels een kleine draaistop. 

Die draaistop of dop is volgens mij niet helemaal zoals het moet zijn. Er ontbreekt een rubber ringetje en daardoor sluit het ding niet honderd procent waterdicht af. De eerste tijd kwam er ook letterlijk olie uit lopen. Weliswaar in heel kleine hoeveelheden maar het was m.i. niet in orde. Het duurt een tijd voordat ik mijn voorraadje rubber ringetjes weer heb gevonden en er zit er één bij met exact de goede maat. Nu sluit het wel naar behoren af. Ik vul het kleine reservoir bij met grasgroene olie, voor hydraulische stuurinrichtingen. Dat was aan boord. Door het stuur heen en weer te bewegen, zakt het niveau steeds weer iets, en ik vul het op die manier drie keer opnieuw tot de rand. 

Uiteindelijk draai ik de bypasskraan dicht en dan gaan de roeren meedraaien als ik aan het stuurwiel draai. Precies zoals het moet. De stuurstand aanwijzer staat op 0 uitslag als de beide roeren in het midden staan en zo hoort het. Ik ruim de gebruikte spullen weer op en ga nadenken over het volgende klusje. Dat wordt de klep van de tv. Die verdwijnt in een kastje en de deksel die dan dicht moet vallen is onderdeel van een smal bureaublad. Die deksel past nog niet zo mooi op het gat waar de tv uitkomt. Daar moet nog wat aan geschuurd worden maar eerst laat ik het met een gewicht in het midden rechttrekken. Het is de laatste tijd een beetje krom getrokken, ook al is de luchtvochtigheid in de boot netjes laag. 

Zo hebben we een rustig dagje op de wal en we vermaken ons wel. Ik weet niet zo goed wat Monique allemaal doet maar die vermaakt zich ook prima. Buiten heeft Dimitri de rompen helemaal geschuurd en een paar diepere beschadigingen heeft hij uitgeschuurd en weer opgevuld. Dat gaat ook lekker door. Morgen wordt de temperatuur een stuk minder geloof ik, vanavond is de wind in ieder geval al een stuk minder. Langs de loswal ligt een flinke klipper, de Zuiderzee, maar alle bemanning is van boord gegaan en vandaag was er niemand. Ik ben benieuwd hoe lang hij blijft liggen. Verder is het rustig hier. 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.