30 augustus 2018 Kiel, Duitsland

Wat zijn we blij hier te zijn! We worden vroeg wakker want het plan was om half acht ankerop te gaan. Het regent echter en ik werd er wakker van. Het regent nog steeds om twintig over zeven en ik roep de Santana op. Jan en Trees voelen er ook weinig voor om van alles in de regen te gaan ondernemen en we spreken af om in ieder geval deze ochtend lekker te blijven ‘cocoonen’ in onze zeilende huisjes. Achteraf blijkt dat Jan en Trees lekker in bed zijn gebleven en pas later opstonden. Wij zijn gewoon weer gaan liggen, maar dan op de bank. Het is niet beter geworden. Ik herinner me een droog uurtje maar het grootste deel van de dag bleef het water naar beneden komen.

Monique heeft onze tank weer zo’n beetje vol zitten en ik moest haar waarschuwen dat ik gewoon niet meer in de tank wil hebben. Hoe minder, hoe beter de boot zeilt en we hebben beslist geen gebrek aan water. Ze beloofde me was te gaan draaien als we in het kanaal varen. Prima, we hebben nog het stuk door de Duitse bocht voor de boeg, hoe lichter de boot is, hoe beter. Ik lees het nieuws en verdiep me in allerlei info over ons nieuw te bouwen huis. Monique kijkt iets af over OJ Simson en speelt patiënte of sudoku’s. Ondertussen passeren vele schepen langs onze ramen want we liggen in een luwe hoek van de Kieler fjord. Al die schepen gaan vandaag door het Kieler kanaal of komen er net uit. De sluizen zijn een paar honderd meter verderop. 

Het blijft maar regenen en de ramen beslaan. In de namiddag doe ik beide kachels aan om het weer wat aangenamer te maken in de boot. Het was een goede beslissing om in één keer hier naartoe te varen want de omstandigheden vandaag en later deze week zijn abominabel. Als je er niet uit hoeft is er overigens niks mis mee, laat het maar tekeer gaan buiten, wij liggen goed. Af en toe hobbelen we wat omdat er een soort haven rondvaartboot langskomt, maar gemiddeld liggen we hier stil en rustig. Tenzij de wind weer even losgaat. Maar daar schommelt de boot niet van. Ook niet van al dat grote vrachtverkeer trouwens. Die grote boten moeten heel langzaam varen en dan maken ze geen golven. Nou wij vandaag ook niet en dat bevalt prima. 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.