28 augustus 2018 Op zee, onderweg naar Kiel

Met Trees en Jan hebben we afgesproken om samen naar Kiel onderweg te gaan. We hebben het alle vier mooi gevonden hier in het noorden, maar er zijn verschillende redenen om weer terug te willen en vandaar. Het is ruim tweehonderden mijl vanaf Tjärnö, als we alles in een rechte lijn kunnen varen. Als we vandaag niet op weg gaan, dan wordt het een veel langer verhaal, want achter de komende twee dagen zit een hoop vuil weer. Vandaag en morgen zijn niet ideaal maar vergeleken met wat we afgelopen twee weken hebben gehad en wat erachteraan komt wel.

Wij zijn wat eerder met ankerop gaan en in het voorbijgaan wensen we elkaar een goede wind toe. Door vlak water sturen we tussen eilandjes door naar het zuiden, naar de zee. Daar staat nog een behoorlijke deining van gisteren en we moeten er recht tegenin. De wind zou voor de verandering uit het westen komen maar het is vooralsnog meer ZZW wat we hebben. Motorzeilen dus. We willen in ieder geval een gemiddelde van vijf knopen lopen om voor het slechte weer in de Kieler Bucht aan te komen. We zullen de motoren nog flink gaan gebruiken. We gaan voor de kortste weg tussen de kapen. 

De Santana pakt het anders aan, ze varen eerst nog een eind maar het westen. Daar is de deining milder en de windhoek naar de kaap in de verte gunstiger.de Santana van Jan en Trees Ze beginnen wel een uur later aan hetzelfde traject, dus het is de vraag hoe het uit gaat pakken. We kunnen gedeeltelijk zeilen en gedeeltelijk motorzeilen we de veertig mijl.  Aan het eind van de middag zeilen we gelijk op met de Santana, hun plan heeft dus perfect gewerkt. Ze hebben zowat een uur gewonnen  door eerst ‘hogerop’ van de wind te komen. Tegen Die tijd waait het harder en is het grauw en koud. Rond acht uur varen we de buitenkaap voorbij richting de scheepvaart route. 

Het is al donker als we daar aankomen (motorzeilend) en we nemen tijdelijk even wat gas terug om twee grote jongens voorbij te laten gaan. Omdat wij niet over onze automatische piloot kunnen beschikken is het vooral in de nacht aangenaam om in de buurt van een vriend te varen. Ik hoef alleen maar de Santana in de gaten te houden en niet het kompas. De wind draait gunstiger voor ons dan wat het weerbericht had aangegeven en motorzeilend, in plaats van tegen de wind in hakkend, varen we naar het westen. Het is nu al warmer dan de afgelopen nachten, of zou dat de geur van de stal zijn? 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.