9 augustus 2018 Enklinge, Åland/ Finland

 
Het waait en regent af en toe vanmorgen. Dat waaien ging wel door maar werd naarmate de dag vorderde steeds minder. Het blijft alleen stug uit het zuiden komen en we hebben geen zin om grote afstanden laverend af te moeten leggen. We maken het onszelf makkelijk en nestelen onszelf op de bank met een boek en een stapel digitale tijdschriften. Monique leest Sonny Boy van Annejet van Zijl en ik verdiep me in de nieuwste catamarans en ander boten nieuws in Multihulls World. Niet helemaal het allerlaatste nieuws want de tijdschriften zijn niet de laatste maar ik vermaak me evengoed uitstekend. 

Zo gaat de dag vanzelf voorbij. Tegen lunchtijd komt de werkboot van de viskwekerij langs en ik bedenk te laat dat ik de man had moeten wenken en vragen of ik met hem mee mocht om te kijken naar het voeren van de vis. Toen we langs de Zweedse kust zo’n kwekerij passeerden zagen we de vissen vrolijk in de oppervlakte van hun verblijven rond springen. Op de heerlijke gerookte zalm  die we daar in de buurt kochten stond (in het Zweeds) dat het regenboogzalm was. Die soort bestaat niet denk ik, het zal wel zalmforel zijn geweest, maar misschien noemen ze die vis hier gewoon zo. Ik zag vissen springen  van ruim over de halve meter lang en dat was groter dan wat ik verwachtte van kweekvis. 
 
De weersverwachting is iets veranderd, nu zouden we op zondag wel weer naar het zuidwesten kunnen zeilen, dat was tot nu toe niet zo omdat de wind daar nog vandaan zou komen. We wachten het gewoon af, voorlopig vervelen we ons niet en de zon van vanmiddag heeft toch de accu’s weer netjes vol geduwd. Laatst hebben we de portable Honda drie kwartier gedraaid en dat gaat als een speer. Een veel betere oplossing aan boord dan zo’n zwaar en overbemeten apparaat van 6Kva als we op EB hadden. Hier hoeven we dan ook geen airco van stroom te voorzien. Deze Honda draait meer dan 100Ah en dat is ruim voldoende voor wat we hier zouden willen. Omdat de accu’s niet zo veel tegelijk konden laden hebben we de boiler erbij aangezet. Dat pakte de Honda gewoon mee. Je hoort dat-ie zijn schouders eronder zet, maar dan draait het ding gewoon door. 
 
De andere grote verbruikers zijn de watermaker en de waterkoker. Die gebruiken we alleen kortstondig of niet, vandaar dat de zonnepanelen normaliter makkelijk in onze dagelijkse behoefte kunnen voorzien. Ons grootste verbruik echter, komt door de vries/koelkast. Die is niet erg goed meer en gaan we komende winter vervangen door een nieuwe koelkast en aparte vriezer. Die staan al te wachten. Zonder echte zon, met alleen een lichte bewolking, kwam er al 35Ah binnen vanmiddag, ruim voldoende om de batterijen snel vol te krijgen. Zelf verbruikten we weinig energie vandaag en daar voelden we ons prima bij. 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.