11 juli 2018 Arholma, Zweden

Om de een of andere reden hebben we allebei een onrustige droom gehad vannacht, terwijl het aangenaam rustig was in onze ankerbaai. Het internet is er prima, dus lezen we eerst het nieuws voor we ankerop gaan. Gek genoeg vallen er een paar regendruppels voor die tijd. De lucht is licht bewolkt maar tijdens het buitje, wat je eigenlijk niet zo kunt noemen omdat het zo weinig voorstelde, schijnt toch de zon. Vanaf Kalmar hebben we één dag met een hele snelle overtocht gehad waarbij er buiswater over de boot kwam. Sindsdien zijn de ramen niet meer mooi schoon geweest en het wordt tijd om daar eens verandering in aan te brengen.

De ramen worden nét nat van de regen en met een wissertje veeg ik de druppels weg. Monique gaat erachteraan met zo’n microvezeldoekje en dat blijkt een goede werkwijze. Het water dat van mijn wissertje komt is behoorlijk vuil. Dit is pas de derde keer dat we neerslag hebben (in de Oostzee) als ik me niet vergis. Boven land zagen we het vaker regenen maar dat bereikte ons niet. Wij blijven bij de ‘ramen schoonmaak’ actie trouwens droog want het was alweer voorbij. De ramen zijn er mooi schoon door geworden, het dek minder. We kijken door de ramen, dus vinden wij het een geslaagde actie. Een volgende bui (volgens de gemiddelden komt die over twee weken) mag het dek schoon regenen. 

Al snel na het ankerop gaan hijsen we het grootzeil. We moeten min of meer tegen de gemiddelde windrichting in maar de 22 mijl die we willen doen vandaag, geven ons ruim de tijd om langzaam te zijn. De wind is gering tot heel gering maar meestal net genoeg om ons tussen de vier en zes knopen snelheid te geven. Het begin van de trip van vandaag gaat tussen twee lange smalle eilanden en ik verwachte dat we daartussen de wind wel tegen zouden krijgen, maar dat blijkt mee te vallen. Het blijft zeilbaar maar de wind valt het ene moment van rechts achter in en het volgende van rechtsvoor. Ik maak me niet al te druk met het trimmen van de zeilen, dus heel langzaam stommelen we door de 6 mijl lange geul tussen de twee eilandjes. 

Achter ons is een Hallberg 42 wel strak aan het trimmen en varen en aan het eind haalt hij ons nog in ook. Het zijn Belgen en ik gun ze deze kleine overwinning van harte na het verlies van de Rode Duivels van gisteren. Zodra ze voorbij zijn gaan wij er ook meer werk van maken en we laten ze niet verder uitlopen. Als we bijna bij elkaar zijn, gaan de belgen om het eiland heen naar een bestemming aan de andere kant, terwijl wij doorvaren naar een van de buitenste eilanden met een op het noorden en oosten beschutte baai. Onderweg let ik beter op de trim van de zeilen want het verlies van de Belgische boot zit me toch niet helemaal lekker. 

De twee boten die we op het laatste stuk nog voor ons krijgen halen we wel in, zoals het deze snelle en grote boot betaamd. De route die ik uitzette, eindigt in zo ongeveer de laatste beschutte baai(bij deze windrichting), voor de 28Nm lange oversteek naar Mariehamn. Dat is de hoofdstad van de Åland eilanden groep en die zijn min of meer zelfstandig als ik het goed heb begrepen. Ze zijn een soort vangezellig zij aan zij gelieerd aan Finland. Het blijkt dat ik niet de enige ben die deze baai herkende als een prima plek om te ankeren vóór de oversteek. Tegen de rots aan het einde van de baai Iiggen maar liefst veertien Finse en Zweedse jachten aan elkaar geknoopt. Ze gooien hun achteranker uit en knopen de boeg vast aan de rots of de steiger. Dat er dan al een heel stel anderen liggen maakt niet uit. Integendeel, dat vinden men juist gezellig. Wij laten ons anker in de buurt vallen en bekijken het gebeuren vanaf een afstandje. Er zijn uiteindelijk ook zo’n veertien boten geankerd omdat de rots vol ligt. 28 Boten bij elkaar dus. Het lijkt wel een rally of een flottielje. 

One Response to “11 juli 2018 Arholma, Zweden”

 1. Ria says:

  Aloha! Hier alles weer op de rit inmiddels. De blog bijgelezen en SUPER om alles nog even rustig na te lezen. Wat was het een fijne vakantie!
  We hebben het geweldig naar ons zin gehad op de Cocoon en met jullie samen. De foto’s volgen.
  Gisteren kleinzoon gelijk, bleef slapen, dus vandaag ook nog aanwezig. Zijn piratenverrekijker viel in de smaak!
  Morgen gaan we zien hoe kleindochter haar speeltje vindt. Ze ‘tijgert’ inmiddels, dus dit speeltje komt ook goed van pas denk ik!
  Succes verder en tot blogs/apps/mails. Dikke knuffel, Jan Joep en Ria

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.