10 juli 2018 Smedsholmen, Zweden

Op ons traject voor vandaag hebben we weer de wind tegen, vandaar dat ik maar een korte route hebveel kleine eilandjes voor de kust gepland. Het is opnieuw prachtig weer en er is weinig wind. Net zo weinig als er was voorspeld. Normaliter hebben tussen de vijf en de tien knopen wind méér dan wat de voorspelling aangaf. Dat kan komen omdat ons meetpunt bovenin de mast zit (op 24m) en niet op de tien meter waar de voorspellingen op zijn gebaseerd. Evengoed hebben we er nauwelijks last van, ik zit in het zonnetje achter het stuur en het is aangenaam van temperatuur. 

Zo tegen de wind in hebben we de zeilen op hun plek gelaten, opgerold of op de giek. We hadden ze op sommige stukken best kunnen gebruiken maar er is daarentegen zo weinig wind dat we er nauwelijks snelheid van zouden hebben gekregen. We laten de stuurboord motor het werk doen. Toen ik vorige week de inhoud van de tanks heb gemeten, viel dat alleszins mee. Voor de zekerheid deed ik het gistermiddag opnieuw en we hebben op dit moment beide tanks halfvol. Dat komt erop neer dat we sinds ons vertrek, zes weken geleden, zo’n 400 liter hebben gebruikt. Dat vinden wij heel netjes gezien de vele motoruren die we in die tijd gemaakt hebben. Ik heb de stand van die motoruren bij vertrek ergens opgeschreven, ik weet alleen niet meer waar. 

De geplande route was iets meer dan tien mijl lang en als we daar bijna zijn kies ik ervoor om naar een verder gelegen ankerplek door te varen. Het gaat zo aangenaam lekker dat ik nog niet wil stoppen. een typisch aalscholvereilandOndanks de tegenwind. We passeren een heel stel zeeverkenners, of hoe ze tegenwoordig ook heten. Met vier en vijf man zitten ze in heel aardige polyester zeilbootjes, geen sloepen zoals ik ze gewend ben in Nederland. Monique draait een was en is helemaal blij met hoe de machine het doet: weinig verbruik en klaar na een uur. De accu’s  zijn meteen na afloop al weer barstend vol en de boiler is heet, dus dat gaat allemaal heel makkelijk. Dat komt natuurlijk mede door het motorren maar de zon staat ook volop op de panelen. 

Een uur later draaien we deze baai in met perfecte dekking aan de noord en de oostkant. De wind draait ‘s nachts naar het noorden en overdag naar het oosten. Het is nog geen tien knopen maar het scheelt in de temperatuur. Ook van het water. Ik ontdekte dat ik zonder iets hoef in te stellen ook de watertemperatuur kan uitlezen en die is onderweg bijna 19 graden en in de baai waar we hebben geankerd, maar liefst 20,4C°. Zo warm hebben we het nog niet gehad deze zomer. Ik kan probleemloos mijn voet erin hebben en in ‘onze’ baai wordt er door verschillende mensen gezwommen. Ik zelf kijk het nog even aan. Per slot van rekening was ik zo tussen de 27 en 30 graden gewend…

2 Responses to “10 juli 2018 Smedsholmen, Zweden”

 1. Che Chow says:

  Antwoorden op de vorige pagina gaat technisch niet?????
  Doch je hebt gelijk, spannend om telkens af te wachten wat boven water komt.
  Was het door genoemde eiland niet de woonplaats van een zonderling die daar een jaar of 7 heeft gewoond? En waar de vader met twee kinderen uit Puka Puka zichzelf en hen vastbond in de bomen omdat het eiland geheel werd overstroomd om zo de levens te redden van ieder?

  • Jan Bart says:

   Ja, dat klopt. Hij schreef er een boek over. Dat was Tom Neal.
   Die reactie zou gewoon op 9/7 erbij moeten kunnen, maar er gaat wel eens vaker iets niet goed. Ik weet zelf niet hoe een en ander werkt. Ik kan alleen schrijven en commentaar geven. Dat dan weer wel.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.