15 mei 2018 Zoutkamp, Groningen

Heiko is mooi op tijd vanmorgen en het duurt ook niet lang voordat we bezig zijn met het controller probleem. Het valt niet mee. We zijn er zo twee uur mee bezig als zich iets nieuws in het probleem aandient. De stuurboord controller  laadt namelijk op een gegeven moment. We hebben al van alles nagekeken en het enige wat op dat moment anders is, is de omvormer die aanstaat. Heiko belt met mensen van Mastervolt en met mensen van Victron want als het niet gaat lukken met deze controllers, dan kopen we maar een andere. Die we nu hebben kocht ik tegelijk met de panelen in China en de raadsmannen op de telefoon, van de bekende merken uit ons land, wijten het probleem daaraan.

Na nog wat praten zeggen ze dat de panelen niet parallel maar in enkele series moeten worden geschakeld, zodat er bijvoorbeeld 48V of 60V laadvermogen is. Ik begrijp niet waarom maar de ongeveer 18V die er nu uitkomt levert niet genoeg laadvermogen, of zoiets. Normaliter, bij kleinere systemen, wel maar nu er tot maximaal 1000W per controller wordt geleverd, schijnt dat niet goed te gaan. Het is dus heel waarschijnlijk dat als we de panelen in vijf series van 48V schakelen, dat het wel goed gaat. Daar heb je dus niet meteen andere controllers bij nodig. 

Dat vinden we pas na een paar uur brainstormen en dingen proberen uit. Ik moet dus alle draden op het dak loskoppelen en anders op elkaar aansluiten. Nog mazzel dat ik de halve rvs buizen er nog niet op had gelijmd. Dan had ik dat ook opnieuw moeten doen. Het leek me beter om dat pas af te werken als alles goed werkte. Dat is dus een geluk bij een ongeluk. Het omgekeerde, dus dikke pech, is dat ik gisteren al mijn stroomsnoer naar Hilversum heb gebracht. Op de nieuwe manier geschakeld kan ik met dunnere draden toe. Gelukkig, maar die moet ik nu wel kopen of uit Hilversum terug halen. 

Er zijn nog andere problemen en één daarvan is dat de AIS nog niet op de plotterschermen te vinden is. We weten het apparaat op de laptop aan te sluiten met twee aparte kabeltjes. Via het programma op een bijgeleverde cd hebben we een voorbeeld van hoe het programmeren moet. Het ontbreekt ons aan computerbehendigheid om het programmeren te doen. Ik ga kijken of ik iemand erbij kan vinden die dit voor me op kan lossen.  Een andere klus die ik voor Heiko had gedacht is het elektrisch aansluiten van de watermaker. Dat heb ik al helemaal voorbereid. De kabels liggen netjes met tierips vastgebonden in de stroomdoos en in de dubbele schakelaar die ik tegen de wand had gemonteerd. Na een kort overleg sluit Heiko de boel aan. We testen het en beide pompen draaien goed rond. De watermaker zou nu helemaal bedrijfsklaar moeten zijn maar dat ga ik hier op dit water nog niet uitproberen. Dat komt straks wel op het zoute water. 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.