1 dec ’09 Mindelo

De Pjotter gaat vandaag in de haven liggen voor een paar dagen. Omdat het hard en met vlagen waait roep ik de Pjotter op om te horen of ze al zo ver zijn en of Jeroen en ik ze even zullen komen helpen. Zowel timing als aanbod komen goed uit en ik pik mijn buurman op en vaar naar de Pjotter. Ze gaan gelijk ankerop en varen naar de haven. We hebben er de ruimte en in verband met de kids vroeg en kreeg Seb er een plek langs de grote steiger. Dat maakt het aanleggen een peulenschil. Luise komt met Sophia en Monique aanvaren want ons is koffie (met een koekje) beloofd.

Vanaf het salondek, naast de entree, wil Seb nog iets pakken als hij tot zijn grote schrik bijna een rat in zijn handen heeft. Deze is onder het kinderstoeltje gekropen dat er ligt. De rat moet natuurlijk gegrepen worden. Eerst gaan alle luiken dicht. Het interieur van een zeilboot is zeewaterdicht in principe, dus hebben we de rat nu zowiezo buitengesloten. Langzaam dwingen we het beestje naar de punt van de boot. Telkens als het opgeschrikt weer naar de kuip probeert te ontsnappen wordt hem de weg versperd. Uiteindelijk duikt hij in de ankerbak. Die plek was hem bekend, want daar heeft hij telkens gegeten. Ze bewaren er onderweg hun vuilnis. (ook knabbelde de rat aan de vliegende vissen die ’s nachts op het dek belanden.)

Ondertussen hebben we aardig wat bekijks vanaf de steiger. Hulp wordt geboden in de vorm van een bamboestok, om hem onder het liferaft vandaan te krijgen. De passerende politieagent wordt om zijn ‘gun’ gevraagd, zodat iemand het beest de kogel kan geven. Hij trapt er niet in. Maar ontsnappen uit de ankerbak gaat niet gebeuren. De voor zijn leven springende rat en de voor zijn gemoedsrust fanatieke Seb leveren een verbeten strijd die wordt gewonnen door de kapitein van het schip. En zo hoort het ook!  Met de bamboestok weet Seb het dier de genadestoot te geven. Zo aaibaar als hij lijkt, de kleintjes moeten dit toch ook maar meemaken.

Nog steeds hebben we niet ingeklaard, dat gaan we dus nu doen. Kan het gele Q-vlaggetje eindelijk naar beneden. De procedure is gelukkig heel wat eenvoudiger dan in Gambia, al gauw staan we weer  buiten. Monique gaat naar de kapper en de versmarkt, ik buig me over de brandstoftoevoer van onze motor. Teruglopend door de haven zie ik de Tangaroa aan komen en ankeren voor de Mjölner. Leuk, we zijn weer compleet min of meer.

Ik maak een knietje in de brandstofleiding, daar waar deze over de rand van de dagtank naar beneden loopt. Zodra de diesel heet werd, na een tijdje motoren, werd de leiding slap en knikte. Dat belemmert de doorvoer en vandaar dat knietje. Het is trouwens geen knietje, die kon ik nergens krijgen, het is een drieweg- tule waarvan ik een kant dicht kitte. Voor de zekerheid gebruik ik ook een andere appendage op de dagtank. Het lijkt me dat er steeds lucht in de leiding komt en misschien zit er een luchtlek in die las van de eerste appendage. Maar zo is het niet. Er komt beslist lucht bij de diesel en wel via de tule die niet goed afsloot. Dat merk ik pas als ik de tule van de gebruikte appendage afdraai. Met twee vingers draai ik hem er zo af. Blijkbaar heb ik tussen het schroefdraad van die verbinding geen teflontape gedaan. Goh, dat heb ik geweten zeg. Wat een gedoe met de motor heeft me dat opgeleverd. Zodra ik het opnieuw heb geïnstalleerd knijp ik in het balgje om de diesel uit de dagtank naar de motor te pompen. Het bruist niet meer in mijn hand als ik erin knijp! Na de leiding in de motor doorgepompt te hebben met het balgje,start ik de motor. Het stationair draaien gaat weer keurig zonder horten en stoten en op laag toerental. Ik word er helemaal blij van. De nu overgebleven tule sluit ik als ontluchting en overloopafvoer aan op een slang die is aangesloten op de oude retourleiding van de kieltank. Mocht ik vergeten dat ik de dagtank aan het volpompen ben, dan loopt hij nu over (en terug) naar de kieltank in plaats van in de bilge. Het wordt nog wel eens wat! Bij de Tangaroa vieren we met zijn allen de dag ten einde.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.