30 oktober 2015 Samal Island, Filipijnen

Het is zonnig, in tegenstelling tot afgelopen dagen toen het steeds wazig en bewolkt was. Meestal kunnen we hier de bergen aan de overkant niet zien. Die overkant is een paar mijl verderop en er staan hoge bergen. Het is geen mist die ertussen hangt, ook geen regenwolken maar rook of smog. Dat heeft alles te maken met het warme klimaat en waarschijnlijk het miljoen mensen dat iets verderop woont. Hier zijn dan wel niet de branden die ze in Indonesië hebben, er worden toch dagelijks vele vuurtjes gestookt. Dat zien we toevallig vandaag weer goed omdat het helder weer is. Een gedeelte van de dag waait het meestal wel en ik had verwacht met al die zee rondom, dat je dan gewoon geen fog of smog zou hebben.

Loloy is weer van de partij en hij gaat in het vooronder aan de gang. Ik houd me weer bezig met het zoeken van verschillende dingen op het internet. De koelkast die we in gebruik hebben heeft een nieuwe thermostaat nodig en die heb ik gevonden en besteld. Zijn deurrubbers zijn ook aan vervanging toe, maar ik zoek me een slag in de rondte zonder ze te vinden. Dan komt er een mailtje van Isotherm binnen dat die niet los worden verkocht. Ik zou een hele nieuwe deur moeten bestellen. Ik heb de prijs niet eens opgezocht want dat vind ik bezopen. Uiteindelijk vind ik een site waar ik tientallen soorten profielrubber per meter kan kopen. Met een beetje mazzel krijg ik het wellicht zo voor elkaar. Bij de koelkastdeur zit een flens van het rubber achter de kunststof binnenkant van de deur. Als ik het nieuwe profielrubber heb zal ik het er daar afsnijden en het nieuwe er domweg oplijmen. Zo had ik gedacht, tenminste. Eerst zal ik het goede profiel moeten zien aan te schaffen.

Lemuel komt vandaag ook weer aan boord met zijn maatje. Ze komen de compressor van de airco uit het sb ruim vóór halen. Loloy is net klaar met het plamuren daar. Gelukkig hardt deze epoxyplamuur snel uit, Lemuel schijnt er in ieder geval geen last van te hebben. Hij is geruime tijd aan het sleutelen. Uiteindelijk komt hij vragen of de compressor al in de boot zat voordat het luik erin gemaakt is. Hij krijgt het er niet uit omdat het gewoon niet door dat luik past. Ik kan hem vertellen dat het pas anderhalf jaar geleden in het ruim is ingebouwd, onderdeel voor onderdeel. Dat verklaart het wel. Ik had geen idee, hij vertelde me dat hij de compressor eruit zou halen. Blijkt dat-ie de hele installatie eruit wilde halen. Zodoende zou hij het met de nieuwe compressors in zijn werkplaats kunnen maken en testen. Nu zal het in Situ moeten gebeuren. Ik ben blij dat dit aangenomen werk is.

Van de Raymarinedealer hier, heb ik niets meer gehoord. Ik mailde hem dat ik de bestelling vrij van invoerrechten en btw hier naartoe kon krijgen, met het verzoek of ik toch bij hem langs kon komen voor dat gedeelte van het installatie werk wat het meest technisch is en misschien problemen voor mij op zou leveren. Hij zal er niet blij mee zijn maar als ik het al dutyfree hiernaartoe kan halen, dan zou hij dat toch zeker voor elkaar moeten kunnen krijgen. Met zulke grote verschillen in prijs zal hij anders niet veel aan cruisers kunnen slijten lijkt me. Er zijn een aantal zaken gaande en eigenlijk wordt er op nagenoeg alle fronten van ons lijstje wel vorderingen geboekt. Zonder dat ik daar nou zo van moet zweten. Dat gedeelte gaat nog komen ben ik bang. Straks gaan we een glaasje drinken bij Dee, de jarige buurman.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.