5 september 2015 Pulau Gangga, Sulawesi, Indonesië

Gisteravond was er weinig wind, maar vanaf de punt van Sulawesi kwam er een deining aanrollen die precies deze cirkeltomato anemonefish van eilandjes binnen liep. Lagen we zonder wind toch te hobbelen. Het duurde een uur of drie en toen werd het weer kalm. We slapen verder uitstekend en worden wakker in een heel rustige baai. Nog steeds zitten we te dubben over wat nu verder te doen. Ik wil wel graag naar een stel eilandjes in het midden van de Molucca Sea, maar daarvoor moeten we in ieder geval tegen vijftien tot twintig knopen in hakken, gedurende 100 mijl of zo. Niet mijn meest geliefde bezigheid. Komende week blijft het voorlopig zo, veel wind op kop als we die kant op willen.

Terwijl de andere boten uit ons groepje deze kant op komen zeilen zitten wij gezellig aan de koffie met Jef en Marin. Jef heeft Google Earth kaarten gedownload van dit gebied en die zet hij in onze Open CPN. Hij ontdekt legio kaarten van oa spotted snak eelFiji en Tonga in onze laptop, die hij graag wil hebben en zo hebben we een prima swop deal. Al even geleden hebben we besloten om nieuwe navigatie instrumenten aan te schaffen voor EB. Nu de plotter aan gort is moesten we per definitie ook een nieuwe radar en toen dachten we de hele boel maar te vervangen, op de autopilot na dan. Daar zijn tegenwoordig veel mogelijkheden in, in plaats van een plotter is het wellicht verstandiger om een goede (weinig stroom verbruikende) laptop aan te schaffen die met een multiplexer alles en meer kan dan wat je met een plotter zou kunnen. Zelfs de radar schijnt er op te kunnen draaien.

Jef weet daar meer van dan ik en het is dus een interessant gesprek. Welk van de mogelijkheden is tegenwoordig het meest voor de hand liggend. Een (grote) plotter kost een paar keer meer dan een laptop, het is een kwestie van de heleclearfin lionfish boel laten communiceren met je laptop en dan heb je alle info op dat scherm. Voor iemand die het liefst verre van dat soort installaties blijft is het een leerzaam gesprek. Er is inmiddels zoveel wat niet meer goed functioneert aan boord dat het bijna dagelijks opvalt. Evengoed hebben we nog steeds massa’s meer info tijdens het zeilen dat de zeiler enkele tientallen jaren geleden tot zijn beschikking had, dus ik maak me nog geen zorgen. Zonder dieptemeter komen we er ook wel, misschien moeten we op sommige plekken extra alert zijn, verder word ik er niet zenuwachtig van.

Sirius, SCF, Zephyr en Vérité zijn in aantocht en over de radio overleggen we waar te ankeren. heremietkreeft op jachtOnze plek is niet ideaal, wij willen überhaupt verkassen vandaag. We spreken af aan de andere kant van het eilandje ten westen van onze positie. Tegelijk met Amaryllis gaat ons anker omhoog en varen we die kant op. Het voorzeil pakt net genoeg wind om dat zeilend te doen, maar wel erg langzaam. Tegen de stroming in gaat het soms maar een knoop of twee. Als we om Gangga heen zeilen vinden we daar de boten netjes op een rij geparkeerd en wij sluiten er keurig bij aan. We hebben via John van Footloose een lunch gereserveerd voor morgen bij het vijfsterren resort op het eilandje.

Met Derek en Ginette varen we naar een mini eilandje om daar te snorkelen. Het wemelt er van de vis. Sowieso fraai omkleine white tip reef shark tussen duizenden vissen rond te zwemmen. Het is doodtij maar normaliter stroomt het als de pieten en het water is super helder. Ik denk dat ik een zicht heb van een meter of veertig, als het niet meer is. Onder een plateau koraal ontdek ik een kleine white tip reefshark, maar het meest verguld ben ik met het vinden van een nieuwe kleine nudibranch. Die slakjes (en ook garnaaltjes) hebben mijn speciale interesse. Het zijn vaak wandelende kunstwerkjes van de natuur en het is een uitdaging om ze goed vast te leggen met onze relatief eenvoudige onderwater camera.

In de avond bouwen we een vuur op het strand en hebben er een (paar) sundowners met onze klein maar fijn, slender raboastravrienden. Het is zo goed elkaar weer te zien. Over een dag of twee zal ons gezelschap uit elkaar vallen. Ieder gaat zijns weegs. Vandaag hebben wij eindelijk de knoop doorgehakt, we gaan niet verder de Molukken Zee in, we blijven hier. Klaren volgende week uit in Bitung en varen dan min of meer samen met SCF en misschien ook nog met een van de anderen op ons gemak richting de Filipijnen.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.