1 augustus 2015 Pulau Bohaydulong, Oost Maleisië

Er is een geringe internet verbinding mogelijk vanaf dit eiland, mailen lukt. Dat is op zich al heel wat, dus eerst verzorg ik electric fireclameen paar mailtjes vanmorgen want de ongein komt dan net zo goed binnen als de leuke dingen. Eerlijk gezegd heb ik hoe minder hoe liever te maken met beslommeringen in Nederland. Het is een ver van mijn bed show geworden en ik maak me liever druk over waar ik zal gaan snorkelen dan dat ik hiervandaan voor elkaar probeer te krijgen dat er twee trappen van nieuwe bekleding worden voorzien. Ook al hebben we geweldige hulp van onze zoons. De boot heeft ook wat aandacht nodig want ik heb weer een V-snaar in de soep gedraaid. Waarschijnlijk had ik niet helemaal de goede maat. Ik dacht dat dat minder uit zou maken dan dat het deed.

Tijdens de grote regenbui van gisteren waren we niet aan boord, dus hebben we er niets van opgevangen. Helaas. Ondanks dat onze luiken niet allemaal potdicht waren, hebben we amper water binnengekregen. Waar we wel water in hadden was de dinghy. Er zat een hele laag in en na het ophijsen hebben we het gewoon in emmers laten lopen via de plug achterin. Zodoende hadden we bijna vijftig liter water en met pomp en filter maak ik dat verder schoon, zodat Monique het voor haar was kan gebruiken. Nadat ik de V-snaar weer voor de oude heb vervangen haal ik bij Wendy een bakblik op. Monique wil brownies maken voor de potluck van vanavond en daar heeft ze een vierkantig bakblik voor nodig.

Dan taai ik af naar een ondiepte ongeveer een mijl verderop in de baai. Vanaf ons hoge uitzichtpuntblauw li. is spons, blauw re. is koraal eergisteren leek me dat een plek met behoorlijk veel koraal. Ik parkeer de dinghy (met het anker) op een stuk zandbodem en duik het diepe in. Het koraal is inderdaad overvloedig en gevarieerd. Zowel qua vissen als koraal is de soortenrijkdom in en rondom Indonesië enige malen groter dan bijvoorbeeld in de Pacific. De verhouding is ongeveer 3 op 1 met vissoorten, met koralen is het verschil nog groter. Dat is te zien ook. Een gedeelte van de dichtbegroeide helling is bezaaid met koppeltje ouwetjes, 250kg sameneen soort verenkoraal. Het heeft iets onwerkelijks. Kortstondig zwemmen er twee iant trevally’s langs. Verder zijn er miljoenen ansjovisjes, bumphead parrotfish, honderden fusiliers in drie verschillende soorten, angelfish, het gewoonlijke pallet aan rifvissen, verschillende kleinere schildpadden en twee enorme. Een gelegenheidskoppel zo te zien. Het mannetje (1,5 keer zo zwaar als ik) komt mij even checken. Alsof ik een mogelijke rivaal ben.

Als ik terugkom heeft Monique zelfgebakken brood klaar en wat later in de middag varen we naar de kant voor eenspinecheek anemonefish ‘scavenger hunt’. De bemanningen worden in teams van vijf verdeeld en alle acht de teams krijgen dezelfde opdrachten. We moeten dingen op het eiland zoeken en foto’s van verschillende zaken maken. Daar zijn we twee uur zoet mee en het is leuk. Het moeilijkste blijkt het om een veer te vinden. Voor zover ik weet is er maar één gevonden door de veertig man die meededen. Dit is toevallig geen eiland van veel vogels, dat blijkt wel. Ik klim zelfs nog op de zolder van het dockhouse, om te zoeken naar veertjes van zwaluwen, maar daar vind ik er ook geen.

Dit is een van de laatste stops waar we bewaakt worden door ESCOMM. Vanavond is er een potluck waarbij alle bemanningen iets te eten maken en meebrengen. Zo ontstaat een zeer gevarieerd buffet en de twintig het stond er plaatselijk vol meeman die hier voor ons de wacht houden zijn uitgenodigd als onze gasten. We nemen allemaal iets extra mee, en zojuist werd er omgeroepen ook twee blikjes alcoholvrij fris extra mee te nemen voor die mannen. Er is altijd wel iemand die zijn hersens blijft gebruiken. Na een tijdje in de rondte te hebben gepraat met verschillende zeilers, worden de uitslagen medegedeeld door Ginette. Mijn team werd vijfde en Monique deed het beter met een tweede plek. Het beste team krijgt per persoon een week gratis liggen in Panchor en dat is bepaald geen flauwe prijs.

Er is meer dan voldoende te eten en het is lekker als altijd. We hebben goed contactbaramundi met de mannen van ESCOMM en ik sta een hele tijd te praten met hun commandant. Tot slot van een gezellige avond varen we terug met Greg en Wendy. Hun buitenboordmotor geeft problemen en Greg is samen met Jef druk bezig geweest om het te fiksen. Het wilde alleen niet lukken. Het is al een ouder model en ze hebben een nieuwe besteld. Tot die tijd kunnen ze er een van Loupi gebruiken. Ook wat dat betreft is het samen opvaren met een groep vrienden ideaal.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.