1 mei 2015 Pulau Aur, Maleisië

Vanmorgen voer ik de resten van de vis langzaam overboord, hopend op een stel gegadigden. Het is nogal vettig vlees enrazorfish op andere ankerplekken in het verleden kwam er regelmatig een heel stel vissen op af, zelfs haaien. Er waren gisteren twee kleine blacktips, maar niet één laat zich vanmorgen zien. Ook niet de remora’s die onder de boot hangen. Soms kun je die zelfs uit de hand laten eten. Hier dus niet, de visresten worden ongetwijfeld allemaal opgepeuzeld, maar door de harde stroming gebeurt dat waarschijnlijk een heel eind achter de boot, uit het zicht. Vissen hebben een uitstekende ‘reuk’, of misschien moet ik zeggen ‘smaak’. Als er ergens iets te halen valt, dan weet alles en iedereen daar al snel van, zolang het downstream van ze is.

We gaan vanaf de boot het water in en snorkelen tot koffietijd langs de kant. Het is een schitterende onderwatertuin, met phestilia Kolmaniveel koraal en ook veel vis. Rondom dit eiland is er een Marine Park, net zoals bij de paar eilandjes hier in de buurt. Dat betekent dat er niet commercieel gevist mag worden en de duikoperators houden waarschijnlijk wel een oogje in het zeil wat dat betreft. Aan beide oevers is er wel iets van een resort, maar alleen voor duikers denken we. Er zijn twee of drie boten en die laden ’s ochtends hun gasten in en gaan dan met ze naar verschillende divespots. ’s Avonds of in de namiddag komen die weer terug en de mensen eten en slapen dan in de faciliteiten aan wal. We hebben het over misschien een stuk of dertig gasten totaal, als het er al zoveel zijn. Er zijn minstens drie resorts die niet meer operationeel zijn.

Na de lunch gaan we opnieuw snorkelen, nu in het verlengde van het stuk waar we eerder waren. Tijdens de kentering van lekkere dikke vette grouperhet getij zwemmen we meteen door naar de kop van het kleine eilandje waar we langs liggen en bekijken daar de boel. We zien een bullebak van een grouper, nog groter dan die van vanmorgen. Hij is misschien wel 20 kilo zwaar. Onder enorme rotsblokken kom ik ook een koppel blue-ringed blue ringed angelfishangelfish tegen, prachtige vissen. Ze laten zich goed op de foto zetten. Een ander soort is minder happig op een fotoshoot, maar ik krijg ze goed genoeg op de plaat om ze terug te vinden in ons boek. six banded angelfish. Beide soorten zijn flinke vissen, van tegen de halve meter. Als je als duiker te dichtbij komt, produceren ze een soort onderwaterknal om je af te schrikken. Vaak weet ik juist doordat ik dat geluid hoor of voel, dat er ergens een angelfish in de buurt is.

We komen nog van allerlei andere vissen en beesten tegen en ik lig de hele middag weer in de zee.six banded angelfish Monique is wat eerder terug naar de boot gegaan. Na een kopje thee en even rust, maken we ons klaar om naar Tropical Soul te varen. Janina had ons eergisteren al uitgenodigd, maar toen kwam er wat tussen, gisteren zaten we met z’n allen bij Ginette en Derek. Vanavond krijgt ze haar zin. Na Kevin, Dean, Yanina,Monique, Chris, Irena, Johneen gezellige ‘get together’ varen we met Kevin en Chris terug. Ze hadden ons opgepikt, voor het tochtje naar de overkant waar de andere boot ligt. Ik zeg tegen ze dat het hartstikke leuk is, ’s avonds zo’n gezamenlijk happy hour, maar dat het ook wel wat veel is. Chris is het roerend met me eens en dat is goed om te weten. We willen ook niet uit de toon vallen. Morgen gaan we een eilandje verder.

One Response to “1 mei 2015 Pulau Aur, Maleisië”

 1. Ria says:

  Ben benieuwd naar de foto’s van alle bijzondere vissen. Die komen er vast nog wel bij.
  Hier kleuren de bomen prachtig licht groen. Heerlijk om weer blad te zien komen! Op naar de zomer. Zo fijn!
  De tijd vliegt. Jan Joep druk bezig met de achtertuin. De geplande vijver krijgt vorm. Als dit project af is, ontvangen jullie foto’s.
  Succes daar!
  Xxx, Jan Joep en Ria

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.