1 maart 2015 Kuah, Maleisië

De niet werkende vlotter in de douche is tamelijk lastig omdat de stroom ervan op dezelfde switch zit als die van de wc. Om het toilet door te spoelen moeten we telkens eerst de stroom aandoen, waarbij de douchepomp ook meteen aan gaat. Eerst haal ik de draden tevoorschijn die van de vlotter naar de pomp en de voeding lopen. Daarvoor moet ik het front van de wasbak demonteren. Kleine klusjes als het vervangen van een vlotter zijn vaak hele operaties en in dit geval is dat ook zo. Al doende zie ik dat de aansluiting van de draden van de vlotter onder de vloer lijken te zitten. Daar kan ik echt niet bij en ik verwonder me erover dat het überhaupt zo gemaakt is want een vlotter heeft alles behalve het eeuwige leven. Verder onderzoekend knip ik eerst maar eens alle tierips los waarmee de draden en leidingen netjes bij elkaar gebundeld zijn.

Nou heb ik in het verleden al een paar keer eerder een vlotter vervangen maar daarbij heb ik nog nooit met meer dan twee of hooguit drie draden te maken gehad. Hier verdwijnen er vijf door een klein gaatje in de vloer. De kapotte vlotter (met twee draden) zit met een kliksysteempje vast in een sokkeltje en nadat ik die los heb gemaakt begin ik voorzichtig aan de vijf omhoog lopende draden te trekken. Kapotter kan het niet en misschien krijg ik wat speling zodat ik niet de vloer open hoef te maken. Het bosje draden geeft tergend langzaam mee en komt omhoog uit de kit waarmee ze vast in het gat in de vloer zitten. De vlotter schuift op in de sumpholte, maar ik krijg wel mooi de koppelingen van de draden boven de vloer uit.

Daarna knip ik de draden allebei door en tape er een lijntje aan. Dan trek ik ze terug met dat lijntje en kan daardoor die van de nieuwe vlotter aan die lijntjes door de ruimte onder de vloer heen trekken. Twee van de vijf draden gingen voor de lol mee naar beneden, ze hebben er niets te zoeken (en van de andere drie waren er twee met elkaar gekoppeld) Het was gewoon een veel te lange draad van de pomp naar de min, die onderaan aan elkaar vast zaten. Die laat ik boven waardoor ik wat meer ruimte krijg en na het solderen van de nieuwe verbindingen de boel beter af kan werken. Uiteindelijk is het weer goed voor elkaar, zonder dat ik iets hoefde te slopen. De volgende klus is het opzoeken van een los contact en dat is lastiger.

Om vier uur gaan we naar de wal om de tandarts te bezoeken. Daar zit ik dit nu te tikken, terwijl Monique op de stoel ligt voor een nieuwe kroon. Ik heb zojuist al een vulling laten vervangen en meteen gevraagd of tandarts Chew (vr) ook een andere lelijke wil vervangen. Die is gecompliceerder omdat hij met ankertjes in de wortel eronder vastzit, maar dat is geen probleem zegt Chew. We maken er een andere afspraak voor. Monique moet toch ook nog een keer voor die kroon terug komen.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.