31 december 2014 Kuah, Maleisië

De laatste tijd heb ik weer last van ‘frozen shoulders’. Een jaar of drie geleden in Curaçao had ik daar ook last van en dooren zo is het geworden oefeningen te doen is het weer verdwenen. Ik doe nu dus opnieuw die oefeningen, maar het wordt nog niet bepaald minder. Het is een soort verkleving van de spieren in de schouders en vooral ‘s nachts is het behoorlijk vervelend. Het voelt aan alsof de schouderspieren vast zitten, als erge spierpijn. In bed ben ik een behoorlijke draaikont en dat gaat niet goed samen met die schouderproblemen, vandaar dat ik vaak wakker word. Monique was ook vroeg wakker en omdat we geen wekker hoeven te zetten, proberen we het nog maar eens, ook al is het al even licht. De keer daarop dat ik op de klok kijk is het al bijna tien uur!

Vanavond krijgen we een man of veertien op bezoek en voor op een boot is dat veel. Vanochtend is het nog een behoorlijke bende vanwege mijn projecten van de afgelopen week. Dat wil ik allemaal opruimen maar ik kan ook nog wel mijn antenne aansluiten lijkt me, voor ik alles weer opruim. Eerst komt Warren met een verse volle fles gas. Gisteren hebben we zijn fles gevuld, vandaag is de onze aan de beurt. Van Thailand hebben we nog een tien liter fles en die hoop ik eerst vol te krijgen. Met hulp van Monique hang ik deze fles opnieuw in het voorstag en sluit er dan de slang met de goede aansluitingen op aan. Boven de lokale, onder de zogenaamde Amerikaanse aansluiting die op onze fles past.

De hangende fles in de volle zon en de te vullen fles afgedekt, zodat die net wat koeler is. Laat het dan maar lopen. De druk boven, samen met de zwaartekracht zorgt er voor dat twee uur later onze fles volledig is gevuld. De lokale fles is groter, kijk, JB kan ook downloaden...dus hang ik er de alu fles waar we op bezig waren ook nog aan. Die kan nog vijf kilo hebben en dat komt erin ook. Ondertussen maak ik de koppeling tussen paddestoel en antennedraad. Het kan natuurlijk met een flink knijpoog op de draad, maar dan krijg je een haakse verbinding. Ik heb gekeken of het anders kan en ik vind mijn manier wat fraaier. Van de zeven draden waaruit de antennedraad bestaat, knip ik de centrumdraad weg. De andere zes vorm ik om het boutuiteinde van de paddestoel heen en met een zware tang knijp ik het koper deels in de schroefdraad. Vervolgens wind ik er heel strak dun, maar sterke dyneema draad omheen. Door die ingeknepen ribbels komt het dan muurvast om het boutuiteinde heen te zitten. Het resultaat smeer ik rondom af met snelle kit. Zodra dat na een uur al redelijk stijf is, schuif ik er krimpkous dakpansgewijs overheen en verhit het zodat de hele verbinding strak en watervast is. Voor extra watervaste zekerheid wikkel ik er ook nog elektrotape omheen. Ik hoop dat ik het niet binnenkort los hoef te halen want het zit echt goed nu én fraai.

Monique heeft in de sb romp de boel al nagelopen en netjes gemaakt voor zover het dat al niet was, ik ruim na de lunch mijn gereedschappen en materialen op. Laatste weken stond er altijd wel één of twee van mijn kistjes open, nu stonden alle acht van de dozen die ik daarvoor (en voor materialen) heb, ergens tussen bed en toilet. Het opruimen van al die spullen gaat daardoor eigenlijk best snel. Alle losse rommel verdwijnt gewoon in de klaarstaande kistjes en daarna verdwijnen de kistjes in de zwaardkist en klaar is Kees. Warren komt de lege gasfles weer halen, hij had het op zich genomen om daarvoor te zorgen (met zijn gehuurde brommer) wat mij een hoop gesleep bespaart.

Dan zijn we er helemaal klaar voor en in alle rust drinken we een gin tonic op het voordek. Ik schrijf meteen al dit stukje,Belgen, IJslanders, Britten en Nederlanders zodat ik straks alle aandacht voor de gasten heb. Met kussens, zitzak en het oude tafelblad is het voordek en de netten ook een riante plek om een hele club mensen een plek te bieden. We hopen dat er hier in Kuah ook weer vuurwerk wordt afgestoken. Vorig jaar zaten we in Sydney natuurlijk op dé plek der plekken wat dat betreft, hier hebben we meer en leuker gezelschap op de boot. We gaan het oude jaar goed uitluiden, dat staat vast. Voor alle lezers: een heel goed en gezond 2015 en liefs gewenst van Monique en JB

3 Responses to “31 december 2014 Kuah, Maleisië”

 1. Rob Sint Nicolaas says:

  Vanuit Dordrecht wens ik jullie een mooi 2015 en een behouden vaart.

  Groetjes Rob

 2. Ria says:

  Uiteraard van ons ook een heel goed 2015 gewenst!!
  Dat ziet er gezellig uit op de foto’s.
  Hier hadden we het rustig gehouden. Nu slaapt de kleinzoon een nachtje bij ons.
  En tja… Kiezen of delen qua werk; ik was dus aan de beurt met oud en nieuw. Twee vroege diensten. Was een kort nachtje.
  Hoop dat het kindeke de nacht goed doorhaalt!
  Veel liefs, Jan Joep en Ria

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.