Archive for July, 2018

31 juli 2018 Södra Ulvön, Zweden

Tuesday, July 31st, 2018
 
De windverwachtingen zijn niet ideaal om over te steken naar de Finse kant en ik wil vast een beetje die kant op kruipen om de afstand zo kort mogelijk te laten zijn. Daartoe wilde ik naar een baai varen in eenin totaal 10 kweekvijvers eilandje dat negen mijl hoger en verder naar buiten ligt maar dat gaat ‘m niet worden. Vannacht zal de wind daar in dat baaitje staan en de zeedeining dus ook. Het beste punt voor vertrek is hier, vanaf Södra Ulvön. Vreemd genoeg kijken we vanmorgen naar wind en golven die vanuit het noorden in plaats van uit het zuiden komen. Het moet een speling van de wind om de eilanden zijn, iets anders kan ik me niet voorstellen, hoewel… het zou om elf uur helder moeten zijn en dat is het ook niet. 

(more…)

30 juli 2018 Mjältön, Zweden

Monday, July 30th, 2018
 
Het regent niet meer vanmorgen maar de wolken zijn nu in hun geheel naar beneden gekomen. Ze hangen vlak boven de baai en onttrekken de bergen aan ons zicht. Na alle regen van gisteren dampen de het zag er niet veelbelovend uitbossen ook het nodige weer uit en dat is mooi om te zien. Het beetje wind komt uit het zuiden en het is daardoor alles behalve koud. We willen hier ergens vandaan oversteken naar Finland maar de goede wind daarvoor krijgen we pas woensdag. Dinsdag zou ook nog kunnen maar woensdag lijkt het beter en het is toch bijna zeventig mijl aan Botnische Golf wat we over moeten steken. Nou zijn de dagen voorlopig nog erg lang, dus komen we heus wel met daglicht aan de overkant, maar ik neem liever het zekere voor het onzekere. 

(more…)

29 juli 2018 Docksta, Zweden

Sunday, July 29th, 2018
 
Het weer is niet goed maar de datum wel, we feliciteren elkaar met Nick, onze middelste zoon. Dat kleine pakketje met die grote ogen is inmiddels een man van 32.hoe zag regen er ook alweer uit? Monique had alleen mij bij zich toen Nick op de wereld kwam en het was een perfecte bevalling. Weet je nog? Zegt ze. Ja natuurlijk, dat weet ik nog heel goed. Het weer destijds was beter. De regen is vanmorgen vroeg gekomen en het is sindsdien eigenlijk nauwelijks meer droog geweest. Het kon goed gebruikt worden want het was hier zo mogelijk nog langer droog dan in Nederland. Vorige week viel er wel wat maar er was veel meer nodig. Er waren op een gegeven moment maar liefst 53 bosbranden tegelijk in Zweden. 

(more…)

28 juli 2018 Docksta, Zweden

Saturday, July 28th, 2018
 
Er is een hoop meer wind aangekondigd en de voortekenen dienen zich aan in de baai. Het gaat al aardig tekeer tussen de twee eilanden, Norra Ulvön en Södra Ulvön. Die wind is precies in dezelfde richting als nu en het gaat al behoorlijk hard, dus ons plan om naar een fjordarm van het vasteland te verkassen sluit goed aan bij wat de wind gaat doen. Normaliter start ik de motor vóór het ankerop gaan, zodat het stroomverbruik van de ankerlier meteen gecompenseerd wordt. Vanmorgen start ik ze ook eerst maar nu zet ik om te beginnen de watermaker aan. De hogedrukpomp verbruikt ook veel stroom en samen met de zon op de panelen, geeft de dynamo van de motor steun aan de accu’s. Ondanks dat, zakt het voltage toch naar 12V. Dat gaat net. Een goed half uur later hebben we de tank al weer driekwart vol. 

(more…)